Waarom mensen dakloos raken

Terwijl wij druk bezig zijn met het ontwikkelen van GiveMeShelter, vinden we het belangrijk om jullie mee te nemen in wat wij ontdekken over de daklozen problematiek. Want in Nederland hoef je toch helemaal niet op straat te leven? Dat zou je denken…

25 000 daklozen in Nederland
Als je in de cijfers duikt, kom je er al snel achter dat het moeilijk is om te achterhalen hoeveel mensen in Nederland dakloos zijn. De laatste cijfers stammen uit 2013 van het CBS. Naar schatting telde Nederland 25 duizend daklozen dat jaar. Bijna 40%  van alle daklozen is te vinden in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam (CBS, 2010).

Niet vanzelfsprekend
In onze gesprekken met hulpverleners en (ex)daklozen kwamen we er al snel achter dat een dak boven je hoofd alleen vanzelfsprekend is zolang je genoeg geld hebt. Een van de ex-daklozen merkte heel terecht op: ‘Eigenlijk zijn we allemaal twee maanden verwijderd van leven op straat.’

Financiële problemen
Daarmee doelde hij vooral op financiën. Een groot aantal mensen komt op straat terecht door financiële problemen. Schulden die resulteren in uithuisplaatsing. Denk bijvoorbeeld aan te hoge woonlasten, een huurachterstand, geen baan meer of niet goed met geld kunnen omgaan. Het is niet ondenkbaar dat een van ons dat zou kunnen overkomen.

Verslaving
Naast financiële problemen raken mensen ook dakloos door verslaving aan drugs, alcohol of gokken, psychiatrische problemen waardoor iemand niet goed voor zichzelf kan of wil zorgen, weggelopen van huis, vluchten of door een echtscheiding.

Sociaal vangnet
In eerste instantie zoek je natuurlijk onderdak bij familie of vrienden. Maar niet iedereen heeft een groot social vangnet. En al heb je die wel, meestal kun je niet langer dan een paar dagen of een paar weken terecht bij hen. Weer onderdak Hoe langer je dakloos bent, des te moeilijker het wordt om aan een huis of aan werk te komen. Steeds minder mensen staan voor je klaar en kun je bij terecht. En ook heb je geen vast adres voor post of contacten.

Hulpverlening
Nederland kent gelukkig wel het een en ander aan hulpverlening voor daklozen. Je hebt bijvoorbeeld recht op een uitkering als je een officieel postadres hebt. Instanties kunnen een dakloze daarbij helpen. Met een klein beetje geld kun je gebruik maken van de nachtopvang en een maaltijd eten. Dat is een ander verhaal als je als illegale op straat leeft of geen uitkering kunt krijgen. Je moet dan zelf aan geld zien te komen voor wat eten en een slaapplek.  Gebruikelijke manieren daarvoor zijn bedelen, krant of iets anders verkopen en stelen (wat uiteraard verboden is). En hopelijk straks ook GiveMeShelter, om te beginnen in Nederland. Want ook al lijkt de problematiek hier niet zo groot, toch zijn er 25 000 daklozen die jouw en onze support goed kunnen gebruiken!

Liefs,

Tanja en Kristy