Op met pad met Jan

In Utrecht wonen op dit moment zo’n 1200 daklozen. En dat worden er dagelijks meer. Jan leefde ook ooit op straat. Als ex-dakloze geeft hij nu rondleidingen door de stad Utrecht via Utrecht Underground. En wij mochten met Jan mee! Een ondernemersgeest met een inspirerend en aangrijpend verhaal.

De wijde wereld intrekken met een rugzak vol spullen en 9000 gulden aan spaargeld. Dat was het plan van Jan toen hij 30 was. Op dat moment verloor hij zijn eigen onderneming door in zee te gaan met een verkeerde boekhouder en het contact met zijn familie verliep stroef. Jan: “Het was voor mij het moment om Zeist te verlaten en te gaan zwerven door Europa. Echt iets van de wereld te zien.” Alleen kwam hij niet verder dan de Neude in Utrecht. In tien dagen tijd was Jan bestolen, was al zijn geld op en was hij verslaafd aan crack. “Ik wist dat ik niet goed bezig was, maar bleef er wel in hangen. Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. ”

Stelen om te overleven
Om aan geld te komen begon Jan professioneel te stelen. “Ik wilde niet stelen van mensen, maar alleen van instanties die het wel konden lijden. Ik bouwde een netwerk op van mensen die bij mij bestellingen konden doen en ik ging het vervolgens stelen bij supermarkten en warenhuizen.” Zo leverde Jan honderden zo niet duizenden pakken koffie aan een verkoper van de Zwarte Markt en was hij een groot afnemer van pampers en beddenlakens. Per dag verdiende hij rond de 600 euro. En dat ging allemaal op aan drugs. Jan: “Ik zorgde er wel voor dat ik er goed verzorgd uit bleef zien. Dus ik at en waste mezelf. Anders zou ik als dief teveel opvallen. Een a twee keer per maand werd ik er uitgepikt. Hoe ik in die tijd bezig was, zou nu echt niet meer kunnen vanwege alle beveiliging.”

De keerzijde
Jan wist zich goed te redden. Maar er was ook een keerzijde. Het leven op straat was hard. “In deze beruchte tunnel van Hoog Catherijne heb ik vrouwen verkracht zien worden, kinderen geboren zien worden, daklozen en verslaafden dood zien gaan.” Ook werd Jan iedere ochtend weer doodziek wakker. “Ik wilde er echt mee stoppen, maar waar begin je?”

Kansen
Jan hoorde van de werkprojecten van het Straatnieuws. Daar kon je aan een baan komen en kreeg je een kamer. Voorwaarde: nuchter zijn. En dus moest Jan afkicken. Maar bij welke instantie hij ook aanklopte, de wachtlijsten waren ellenlang. Hij koos ervoor om zichzelf te laten oppakken voor alle openstaande bekeuringen zoals beledigen van ambtenaar, wildplassen, diefstal… “Geef mij maar gevangenisstraf”. En dat kreeg Jan – 2 maanden. Hij kickte af, cold turkey.

Straatnieuws
Daarna kon hij aan de slag bij Straatnieuws. De verleidingen waren groot, maar Jan wist zich er door heen te slaan. Ook dankzij hulpverlener Karel. “Karel geloofde in me. Als het soms mis ging, zei hij tegen mij – morgen is er weer een dag.”

Ondernemersgeest
Nu leeft Jan van een uitkering en verdient wat bij met de rondleidingen. Ook heeft hij een moestuin die hij wil omtoveren tot een zorgboerderij. En op 11 oktober is hij te zien op RTV Utrecht bij Henk Westbroek. “Maar ik ben al vaker op tv geweest hoor. Iedereen mag mijn verhaal horen. En ook aankloppen bij me als dakloze om te horen hoe ik van de straat ben gekomen. Maar dan moeten ze wel zelf initiatief tonen. Ik ben geen hulpverlener.”

Wil je ook een keer op pad met een (ex)dakloze door Utrecht? Ga dan naar www.utrechtunderground.nl en boek een rondleiding! 

liefs,

Tanja & Kristy