Blog

Helpende hand van studenten Hogeschool Utrecht

Afgelopen tijd hebben we hulp gekregen van studenten International Business aan de Hogeschool Utrecht, zo leuk! 

Ryan, Lorenzo, Pedro, Patrick en Niels vormden het multiculturele team dat met ons achter de schermen werkten aan GiveMeShelter, zodat we dit jaar kunnen lanceren. Als extra curriculum volgen zij het Honours Programma waar dit project deel van uit maakt. Andere studenten deden o.a. werk in India en voor vluchtelingen in Nederland. 

Zoals ze zelf schrijven:

‘De verschillende culturen hebben ons veel nieuwe perspectieven geleerd, niet alleen over elkaar maar ook over onze omgeving. Onder leiding van onze SCRUM-master Ryan konden wij met effectiviteit de uitdagingen op ons tackelen. Niels en Pedro hebben zich vooral ingezet voor de ontwikkeling van het bedrijfsmodel. Het creatieve brein van ons team is Patrick. Patrick heeft veel kennis opgedaan tijdens zijn ICT-opleiding en gebruikte dat om ons innovatieve oplossingen en ideeën voor te schotelen. Lorenzo heeft zich vooral ingezet voor generen van meer web-traffic.”

Heel veel dank heren! 

liefs, 

Tanja & Kristy

Mooi initiatief: Daklozentour in Utrecht

Daklozen in Utrecht hebben een audiotour door de stad samengesteld. Volgers komen op deze route, met een app op hun mobiele telefoon, meer te weten over de bijzondere plekken in het zwerversleven. Richard van Rijn van Straatnieuws wordt hierover geïnterviewd bij Bert op 5. 

Luister het interview op de site van NPO1 of bekijk het filmpje op de site van NOS op 3.

liefs,

Tanja & Kristy

With a little help

Met de hulp van Frivista, Inspire, Hogeschool Utrecht, Hostnet, CM, Coin22 en andere belangrijke spelers zijn we kleine stapjes aan het maken om ervoor te zorgen dat we in 2017 echt live kunnen. Het is bijzonder en hartverwarmend om te ervaren hoe iedereen zich wil inzetten voor daklozen. Dank jullie wel! 

We hebben op een rijtje gezet wat jij kunt doen tijdens deze winter voor een dakloze:

  • Wens een dakloze ook fijne feestdagen;
  • Vraag waar hij of zij behoefte aan heeft;
  • Of neem zelf het initiatief. Koop een koffietje of iets lekkers voor een dakloze in deze koude tijden;
  • Doneer warm ondergoed bij de SleepInn;
  • Neem een dakloze mee uit eten via Neem Me Mee;
  • Geef een Straatnieuws als kerstcadeau;
  • Laat je aan de hand meenemen door een dakloze via Utrecht Underground of doe de audiotour via Straatnieuws; 
  • Volg ons op Facebook en nodig je vrienden uit!

We wensen jullie hele mooie feestdagen! 

liefs, 

Tanja & Kristy

Niets is zwart of wit

Op duic.nl staat een indrukwekkend interview met Klare Stock over de situatie van het Catharijnehuis in Utrecht. Het Catharijnehuis vangt al 27 jaar dak- en thuislozen op met overdag overdag gratis soep, thee en een warme douche krijgen en een goed gesprek. Maar het wordt er te druk. Er zijn te veel bezoekers. En de omwonenden ervaren overlast.

“Als je hier voor de eerste keer bent, schrik je vaak wel”, zegt directeur Klare Stock. “De meeste mensen zien er anders uit dan je gewend bent en hebben soms psychiatrische problemen, waardoor je eerste reactie misschien angst is. Maar die verdwijnt snel hoor, het is reuzegezellig om met iedereen te kletsen.”

Lees het volledige artikel

Op met pad met Jan

In Utrecht wonen op dit moment zo’n 1200 daklozen. En dat worden er dagelijks meer. Jan leefde ook ooit op straat. Als ex-dakloze geeft hij nu rondleidingen door de stad Utrecht via Utrecht Underground. En wij mochten met Jan mee! Een ondernemersgeest met een inspirerend en aangrijpend verhaal.

De wijde wereld intrekken met een rugzak vol spullen en 9000 gulden aan spaargeld. Dat was het plan van Jan toen hij 30 was. Op dat moment verloor hij zijn eigen onderneming door in zee te gaan met een verkeerde boekhouder en het contact met zijn familie verliep stroef. Jan: “Het was voor mij het moment om Zeist te verlaten en te gaan zwerven door Europa. Echt iets van de wereld te zien.” Alleen kwam hij niet verder dan de Neude in Utrecht. In tien dagen tijd was Jan bestolen, was al zijn geld op en was hij verslaafd aan crack. “Ik wist dat ik niet goed bezig was, maar bleef er wel in hangen. Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. ”

Stelen om te overleven
Om aan geld te komen begon Jan professioneel te stelen. “Ik wilde niet stelen van mensen, maar alleen van instanties die het wel konden lijden. Ik bouwde een netwerk op van mensen die bij mij bestellingen konden doen en ik ging het vervolgens stelen bij supermarkten en warenhuizen.” Zo leverde Jan honderden zo niet duizenden pakken koffie aan een verkoper van de Zwarte Markt en was hij een groot afnemer van pampers en beddenlakens. Per dag verdiende hij rond de 600 euro. En dat ging allemaal op aan drugs. Jan: “Ik zorgde er wel voor dat ik er goed verzorgd uit bleef zien. Dus ik at en waste mezelf. Anders zou ik als dief teveel opvallen. Een a twee keer per maand werd ik er uitgepikt. Hoe ik in die tijd bezig was, zou nu echt niet meer kunnen vanwege alle beveiliging.”

De keerzijde
Jan wist zich goed te redden. Maar er was ook een keerzijde. Het leven op straat was hard. “In deze beruchte tunnel van Hoog Catherijne heb ik vrouwen verkracht zien worden, kinderen geboren zien worden, daklozen en verslaafden dood zien gaan.” Ook werd Jan iedere ochtend weer doodziek wakker. “Ik wilde er echt mee stoppen, maar waar begin je?”

Kansen
Jan hoorde van de werkprojecten van het Straatnieuws. Daar kon je aan een baan komen en kreeg je een kamer. Voorwaarde: nuchter zijn. En dus moest Jan afkicken. Maar bij welke instantie hij ook aanklopte, de wachtlijsten waren ellenlang. Hij koos ervoor om zichzelf te laten oppakken voor alle openstaande bekeuringen zoals beledigen van ambtenaar, wildplassen, diefstal… “Geef mij maar gevangenisstraf”. En dat kreeg Jan – 2 maanden. Hij kickte af, cold turkey.

Straatnieuws
Daarna kon hij aan de slag bij Straatnieuws. De verleidingen waren groot, maar Jan wist zich er door heen te slaan. Ook dankzij hulpverlener Karel. “Karel geloofde in me. Als het soms mis ging, zei hij tegen mij – morgen is er weer een dag.”

Ondernemersgeest
Nu leeft Jan van een uitkering en verdient wat bij met de rondleidingen. Ook heeft hij een moestuin die hij wil omtoveren tot een zorgboerderij. En op 11 oktober is hij te zien op RTV Utrecht bij Henk Westbroek. “Maar ik ben al vaker op tv geweest hoor. Iedereen mag mijn verhaal horen. En ook aankloppen bij me als dakloze om te horen hoe ik van de straat ben gekomen. Maar dan moeten ze wel zelf initiatief tonen. Ik ben geen hulpverlener.”

Wil je ook een keer op pad met een (ex)dakloze door Utrecht? Ga dan naar www.utrechtunderground.nl en boek een rondleiding! 

liefs,

Tanja & Kristy

Een van de foto's van Horia Manolache

De Prins en de Bedelaar

‘The Prince and the Pauper’ – Dit prachtige initiatief van fotograaf Horia Manolache bezorgde ons kippenvel. Daar waar veel mensen daklozen voorbij lopen, maakte Horia juist een praatje en nam uitgebreid de tijd om de daklozen te leren kennen. Later nam hij twee portretfoto’s van iedere persoon; een zoals ze nu zijn, en een hoe ze eruit zouden gezien hebben in hun droombaan. Met als doel om daklozen in een ander daglicht te laten zien, en daarmee verandering brengen in de daklozen-problematiek.

Bewonder de fotoserie
Wat doen de beelden met jou?

liefs,

Tanja & Kristy

 

Get inspired!

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het met de app staat. Omdat mensen het ook daadwerkelijk willen gebruiken. En dat is fantastisch! Maar geduld is een schone zaak… de app is nog geen feit. De stappen die we maken wel!

Wie niet vraagt, wie niet wint. Een bekend motto dat ons met de paplepel is ingegoten bij War Child. En dus hebben we begin dit jaar de stoute schoenen aangetrokken en zijn we experts gaan benaderen om ons te helpen. Want wij rasoptimisten konden stiekem best wel wat handjes en denkkracht gebruiken.

Zo kwamen we in contact met Floris van Inspire, een letterlijk inspirerend bureau dat technische maatschappelijke oplossingen ontwikkelt. We hadden geluk: ook wij hadden Floris geïnspireerd en hij wilde ons gewoon 100% gesponsord helpen. Te gek!

En dus gingen we met koekjes van Carla onder de arm een middag aan de slag bij Inspire. User stories, flows… alles kwam aan bod en we werden gedwongen om keuzes te maken. First things first.

Dankzij de hulp van Inspire ligt er nu een mooi eerste basis voor een concept dat we kunnen gaan ontwikkelen. De details kunnen we jammer genoeg nog niet weggeven, maar 1 ding weten we zeker: dit zou zomaar eens kunnen gaan werken!

Deuren openen zich, ons initiatief krijgt steeds meer vorm.

We houden je op de hoogte!

Liefs,
Tanja & Kristy

GiveMeShelter maakt onderdeel uit van Tour d'Initiative

GiveMeShelter in Stadskantoor Utrecht

De Gemeente Utrecht selecteerde GiveMeShelter als 1 van de 8 initiatieven voor de Tour d’Initiative. Superleuk natuurlijk! Vanaf vandaag kun je ons verhaal niet alleen online vinden maar ook op het Stadskantoor zelf – bij binnenkomst via de hoofdingang is aan de rechterzijde een expositie van de 8 initiatieven. Daar kun je ook deze te gekke kaart gratis meenemen:
Ansichtkaart voor GiveMeShelter

Spread the word!

liefs,
Tanja en Kristy

Uitgestelde koffie

De wereld zit vol initiatieven voor daklozen. En gelukkig maar! Van dit initiatief worden we ook erg blij: Uitgestelde koffie!

Uitgestelde Koffie is komen overwaaien uit Italie en is nu ook in Nederland te vinden.  Je kunt een tweede koffie bestellen; een voor jezelf en een voor een ander. Daklozen kunnen het café inlopen en op hun beurt vragen of er nog een uitgestelde koffie is. Op uitgesteldekoffie.nl vind je of er bij jou in de buurt ook koffietentjes meedoen. Lekker zo’n bakkie troost!

Liefs Tanja & Kristy

Dakloosheid neemt toe

Wij schrokken van het laatste nieuws over daklozen: Nederland telt steeds meer daklozen. Vorig jaar waren er in Nederland ongeveer 31.000 mensen die geen vaste plek hebben om te wonen, 13.000 meer dan in 2009. Een toename van 74% in 6 jaar tijd.

Allochtone Nederlanders
Voor het aantal allochtone zwervers neemt toe. Dat is niet verrassend als je kijkt naar de situatie van allochtone Nederlanders. Onder hen is meer werkloosheid en armoede dan onder autochtonen. Als ze werk hebben zijn het vaak banen die slechter betalen. Ook is hun sociale vangnet vaak kleiner. Als ze dan werkloos raken vangt niemand ze op.

Situatie in Utrecht
Utrecht kent ook een toename in daklozen. Op dit moment staan er 400 mensen op de wachtlijst voor de maatschappelijke opvang waaronder minimaal 30 gezinnen. Dat is veel meer dan normaal.

Utrecht 100% thuis
De Gemeente Utrecht besteedt veel zorg aan daklozen sinds in 2010 bleek dat er relatief veel mensen op straat leefden in de stad. De Gemeente stelde het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang die 3 speerpunten kent: – voorkom dat mensen dakloos raken – brengen mensen die nu nog dakloos zijn in de opvang – zorg dat mensen die nu gebruik maken van opvang weer mee gaan doen. Ook nu zijn gesprekken gaande hoe om te gaan met de toename van het aantal daklozen. De gemeente werkt daarin samen met instellingen.

Wat jij kunt doen
Er zijn dus meer daklozen in Nederland. Waarschijnlijk ook meer die je aanspreken voor wat geld voor een slaapplek of wat eten. GiveMeShelter is er jammer genoeg nog niet, maar als je aangesproken wordt: maak een praatje, koop een koffie of een broodje en laat de dakloze zich weer even mens voelen.

Liefs, Tanja & Kristy

Bronnen die wij gebruikten: